Η γαλλική γλώσσα με… αριθμούς

πυραμίδα
Η πυραμίδα των γλωσσών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Pierre Guirraud («La Géographie des Langues», 1995, Paris, PUF)

** Oι τέσσερις γλώσσες που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας (κινεζική, ίντι, αγγλική, ισπανική) μιλιούνται από το 43% του πληθυσμού της Γης, οι επόμενες εφτά γλώσσες (ρωσική, βεγγαλική, αραβική, πορτογαλική, ιαπωνική, γαλλική και γερμανική) από το 20%, οι άλλες 12 γλώσσες που βρίσκονται στο προτελεύταιο επίπεδο της πυραμίδας μιλιούνται από το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι λοιπές γλώσσες (που στο σύνολό τους είναι περίπου 2900) μιλιούνται από το 23% του πληθυσμού της Γης.

ομιλητέςΟι σημαντικές γλώσσες του κόσμου

** Ενώ τα κινέζικα είναι η γλώσσα που μιλιέται από περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο άλλες είναι οι πιο σημαντικές γλώσσες στον κόσμο : πρόκειται για γλώσσες που μιλιούνται στις περισσότερες χώρες του πλανήτη και είναι η επίσημη γλώσσα πολλών κρατών. Με βάση λοιπόν αυτό το κριτήριο, πρώτη πιο σημαντική γλώσσα στον κόσμο έρχεται η Αγγλική με δεύτερη τη Γαλλική, καθώς μόνο αυτές οι δυο μιλιούνται και στις πέντε ηπείρους.

Με βάση την ετήσια έκθεση του Ανώτατου Συμβουλίου για τη Γαλλοφωνία, το 2005, η γαλλική γλώσσα αριθμούσε περίπου 175 εκατομμύρια φυσικών ομιλητών σε ολόκληρο των πλανήτη (μόνο στην Ευρώπη ομιλείται από 72 εκατομμύρια γαλλόφωνους ως μητρική γλώσσα : Γαλλία 65 εκ., Βέλγιο 4,5 εκ. Ελβετία 1,5 εκ). Επιπλέον,τα γαλλικά είναι η επίσημη (ή συν-επίσημη) γλώσσα σε 45 κράτη σε όλο τον κόσμο, ενώ 68 κράτη και κυβερνήσεις έχουν ενταχθεί στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας (OIF), τον δεύτερο σε μέγεθος παγκόσμιο οργανισμό μετά τα Ηνωμένα Έθνη.

Το 2006 ήταν η 4η ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο με 520 εκατομμύρια ομιλητές (σύμφωνα με το Ανώτατο Συμβούλιο για τη Γαλλοφωνία από το 1990 έως το 2005 ο αριθμός των γαλλόφωνων ανά τον κόσμο αυξήθηκε κατά 7,7% . Η αύξηση αυτή οφείλεται στη συνεχή πληθυσμιακή αύξηση των αφρικανικών χωρών.).

Η γαλλική είναι η η μόνη επίσημη γλώσσα για την Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση και μία από τις δύο επίσημες γλώσσες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Επιπλέον, είναι επίσημη γλώσσα σε διάφορες διεθνείς και πολυμερείς κοινότητες και οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η ΟΥΝΕΣΚΟ, το ΝΑΤΟ, ο Ερυθρός Σταυρός, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κ.ά. Τα Γαλλικά είναι μία από τις δύο γλώσσες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και δεύτερη ξένη γλώσσα διδασκαλίας στα σχολεία όλης της Ευρώπης μετά τα αγγλικά.

Πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο τα Γαλλικά (και τα Αγγλικά) θεωρούνταν διεθνής γλώσσα, ιδιαίτερα σε πεδία όπως η διπλωματία, lingua franca στο εμπόριο, στη ναυτιλία και στις μεταφορές. Σήμερα, παραμένουν μαζί με τα αγγλικά και τα ισπανικά ως ισχυρή γλώσσα στη διπλωματία.

No Σχόλια yet.

Υποβολή απάντησης