Η ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης των παιδιών : ένα «πρόβλημα» που η επίλυσή του απαιτεί να σκεφτούμε δημιουργικά…

Ενα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του σύγχρονου εκπαιδευτικού (ή αντιστοίχως των γονιών όταν ο εκπαιδευτικός) δίνει ένα θέμα για ανάπτυξη γραπτού ή προφορικού λόγου είναι η αναφώνηση εκ μέρους των μαθητών : «Δεν έχω ιδέα τι να γράψω / τι να πω για…!!!!» και αμέσως η απόγνωση και η απορία ζωγραφίζεται στο πρόσωπό τους….Και φυσικά δεν είναι η έλλειψη γνώσεων που τους εμποδίζει να σκεφτούν, αλλά η έλλειψη δημιουργικής σκέψης. Μπορούμε όμως εμείς ως γονείς / εκπαιδευτικοί να τους βοηθήσουμε να γίνουν δημιουργικοί; Μα και βέβαια ναι!!!

Να λοιπόν μερικές απλές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τα παιδιά να ξεδιπλώσουν το δημιουργικό τους ταλέντο…
Κατασκευάζουμε αντικείμενα: Δίνουμε στα παιδιά να κατασκευάσουν κάτι ή να συναρμολογήσουν κάτι, κομμάτι – κομμάτι.
Συνεχίζουμε μια ιστορία: Ένα παιδί ξεκινά να διηγείται μια ιστορία και καλούνται τα υπόλοιπα να τη συνεχίσουν ή και να την ολοκληρώσουν.
Kάνουμε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου: Μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά μια εικόνα και να τους ζητήσουμε να μας απαντήσουν σε ερωτήσεις: «Τι πιστεύετε ότι κάνουν οι άνθρωποι που βλέπετε, τι μπορεί να συζητούν, τι θα συνέβαινε, αν…;».
Kάνουμε ερωτήσεις που μπορεί να έχουν πολλές απαντήσεις: Θέτουμε ως θέμα συζήτησης το νερό ή τη φωτιά ή τα αυτοκίνητα και ζητάμε να μας δώσουν πολλές ασυνήθιστες χρήσεις αυτών.
Κάνουμε ερωτήσεις που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών : «τι θα συνέβαινε αν τα δέντρα ήταν μπλε ή στην έρημο υπήρχε νερό ή αν η έλλειψη βαρύτητας επικρατούσε και στο γήινο περιβάλλον;»
Δραματοποιούμε : Ζητάμε από τα παιδιά να μετατρέψουν ένα λογοτεχνικό κείμενο σε μια θεατρική παράσταση.
δημιουργική_δραμα

Παίζουμε ρόλους: Οι μαθητές μπορεί στα πλαίσια ενός μαθήματος ή μιας διαθεματικής προσέγγισης να υποδυθούν ρόλους, για παράδειγμα : επεξεργαζόμαστε μια επετειακή ενότητα, την ενότητα της 25ης Μαρτίου και καλούμε τους μαθητές μας να υποδυθούν ρόλους, όπως του Κολοκοτρώνη, του Παπαφλέσσα, του Καραϊσκάκη.
Μιμούμαστε: Kαλούμε τα παιδιά να μιμηθούν ζώα, μηχανές, ανθρώπους που συναντούν στην καθημερινότητά τους.
Μαντεύουμε τι είναι: Ένα παιδί χωρίς να μιλάει μιμείται ή αναπαριστά κάτι και τα υπόλοιπα προσπαθούν να μαντέψουν.
Κατασκευάζουμε: Προτρέπουμε τα παιδιά να χτίσουν κάστρα στην άμμο, να κατασκευάσουν αντικείμενα με πηλό ή άλλα υλικά.

δημιουργική_παίζω

No Σχόλια yet.

Υποβολή απάντησης