20 Μαρτίου : παγκόσμια ημέρα γαλλοφωνίας

Σαν σήμερα, στις 20 Μαρτίου του 1970 ιδρύθηκε ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας (Organisation Internationale de la Francophonie / O.I.F.).
Πρόκειται για έναν διεθνή οργανισμό γαλλόφωνων χωρών και κυβερνήσεων που εδρεύει στο Παρίσι. Γενικός Γραμματέας του είναι από το 2003 ο Σενεγαλέζος Αμπντου Ντιούφ. Μέλη του Οργανισμού είναι από τον πρώτο χρόνο της ίδρυσής του, το 1970, η Γαλλία -φυσικά-, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, το Μονακό, ο Καναδάς, το Μαλί, η Αϊτή, η Ακτή Ελεφαντοστού, το Βιετνάμ, η Γκαμπόν, η Μαδαγασκάρη, ο Μαυρίκιος, το Μπενίν και η Μπουρκίνα Φάσο, το Μπουρούντι, ο Νίγηρας, η Ρούαντα, η Σενεγάλη, το Τόγκο, το Τσαντ και η Τυνησία. Η Ελλάδα ανήκει στα μέλη του Οργανισμού από το 2004.
Στον Οργανισμό αυτό μετέχουν σήμερα 77 χώρες εκ των οποίων οι 57 χώρες είναι πλήρη μέλη, ενώ οι άλλες 20 είναι παρατηρητές. Κοινό στοιχείο όλων των χωρών που ανήκουν στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας είναι η γαλλική γλώσσα : και οι 77 χωρες του Οργανισμού μιλούν τα γαλλικά είτε ως μητρική γλώσσα είτε ως δεύτερη γλώσσα. Εξάλλου ο όρος  « francophonie » (γαλλοφωνία) χρησιμοποιείται διεθνώς για να υποδηλώσει ακριβώς το σύνολο των ανθρώπων των οποίων τα γαλλικά είναι η μητρική γλώσσα ή η δεύτερη γλώσσα.
Το σύνθημα του οργανισμού είναι « égalité – complémentarité – solidarité » (ισότητα -αλληλοσυμπλήρωση – αλληλεγγύη). Η αποστολή του Οργανισμού αναφέρεται λεπτομερώς στη Χάρτα του Οργανισμού (Charte de la Francophonie). Ο ισχύων καταστατικός χάρτης υιοθετήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2005 στην πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, Ανταναναρίβο.
Πρωταρχικός σκοπός του Οργανισμού είναι η προώθηση της γαλλικής γλώσσας σ’όλον τον κόσμο, αλλά ταυτόχροχα και η πρόωθηση της γλωσσικής και πολιτιστικής διαφορετικότητας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Επιπλέον, στόχος του Οργανισμού είναι η προώθηση της δημοκρατίας και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος, μεταξύ των λοιπών δραστηριοτήτων του, ο Οργανισμός διοργανώνει κάθε τέσσερα χρόνια τους « Αγώνες Γαλλοφωνίας« , που είναι αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

OIF

 

No Σχόλια yet.

Υποβολή απάντησης