Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του κι όλοι στα θρανία…

Το καλοκαίρι και η ραστώνη του θ’ανήκουν σε λίγο στο παρελθόν. Ο Σεπτέμβρης  είναι πρό των πυλών φέρνοντας  μαζί του μια νέα σχολική χρονιά. Οι παιδικοί σταθμοί ξεκινούν οσονούπω, ενώ και τα σχολεία θ’αρχίσουν να ετοιμάζονται για να υποδεχτούν τους μικρούς μαθητές, επιφέροντας μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά τους μετά την πλήρη αποδιοργάνωση των καλοκαιρινών διακοπών.  Αυτή η προσαρμογή και η επιστροφή στην πειθαρχία είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα νήπια και τα μικρά παιδιά. Κι αυτό διότι, όπως είναι φυσικό, δεν τηρούσαν κανένα πρόγραμμα στον ύπνο και το φαγητό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς είχαν « μάθει » να ξυπνούν αργά το πρωί, να κοιμούνται το βράδυ πολύ αργότερα από την συνηθισμένη τους ώρα και να τρώνε άστατα, όχι πάντοτε σε τραπέζι.  Για να προσαρμοστούν στο σχολικό ωράριο τα  νήπια και τα παιδιά χρειάζονται οπωσδήποτε ένα μεταβατικό στάδιο  προσαρμογής, το οποίο πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μια εβδομάδα.

10 χρυσοί κανόνες για εύκολη προσαρμογή χωρίς…κλάματα

Μία εβδομάδα πριν το άνοιγμα των σχολείων…

  1. Πρώτα απ’ όλα, οι γονείς πρέπει να δείχνετε ενθουσιασμένοι με την επικείμενη αλλαγή στη ζωή του παιδιού σας. Όταν νιώθετε εσείς καλά, νιώθει και το παιδί σας μεγαλύτερη ασφάλεια. Μιλήστε με το παιδί σας για τα πράγματα που το ευχαριστούν στο σχολείο, όπως οι συμμαθητές του, οι φίλοι του, αλλά και για τις σχολικές δραστηριότητες που του αρέσουν. Προετοιμαστείτε και οι δύο.
  2. Για την ομαλή μετάβαση των παιδιών στο ωράριο, η προσαρμογή πρέπει να γίνει χωρίς να χαθεί  η συναισθηματική επικοινωνία μεταξύ των παιδιών και των γονέων τους. Οι ειδικοί  υπογραμμίζουν ότι είναι σημαντικό οι κανόνες να τεθούν στοργικά, με κατανόηση, τρυφερότητα κι αγάπη, ενώ οι διαμαρτυρίες των παιδιών πρέπει να αντιμετωπίζονται με διάλογο και επιείκεια από τους γονείς.
  3. Προετοιμάστε τον εαυτό σας και το παιδί σας. Παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο το παιδί σας αντιδρά στον αποχωρισμό. Αρχίστε να συζητάτε για τη σχολική ζωή υπενθυμίζοντας το πρόγραμμα που απαιτεί. Όμως, προσοχή!!! Είναι σημαντικό οι γονείς να μη φορτίζουν με αρνητισμό τους κανόνες που συνεπάγεται η έναρξη της σχολικής χρονιάς.
  4. Επίσης, πρέπει οι γονείς να παρουσιάσουν τους κανόνες, που συνοδεύουν την επιστροφή των παιδιών στο ωράριο σαν τη φυσιολογική μορφή της ζωής για μικρούς και μεγάλους – από την οποία ξεφεύγουμε όλοι μας στις διακοπές – και  όχι το αντίθετο.
  5. Οι γονείς πρέπει να αφήνουν ένα περιθώριο ανοχής όσον αφορά την τήρηση των κανόνων που συνοδεύουν την επιστροφή των παιδιών στο ωράριο. Τα παιδιά – όπως όλοι μας – δε  διαθέτουν διακόπτη «on – off», άρα η μετάβαση στο ωράριο του σχολείου πρέπει να γίνει σταδιακά. Καλό λοιπόν είναι, μια εβδομάδα πριν την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς, οι γονείς να θέτουν μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου. Αυτό βοηθάει  να αποφευχθεί ο μεσημεριανός ύπνος, ενώ για τον βραδινό ύπνο ακόμα κι αν στην αρχή το παιδί δεν κοιμηθεί αμέσως, καλό είναι να παραμένει στο δωμάτιό του.
  6. Ελαττώστε την τηλεόραση. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίζει πιο ήρεμα με παιχνίδια όπως παζλ, επιτραπέζια και βιβλία. Έτσι, το παιδί σας θ’ αφήσει την παθητική αυτή δραστηριότητα και θ’ αποκτήσει πιο ενεργητικές δραστηριότητες. Μέρα με την ημέρα θα κατανοήσει οτι μπαίνει πλέον σ’ ένα άλλο πρόγραμμα.
  7. Επαναπροσδιορίστε μαζί με το παιδί σας τις ώρες των γευμάτων του (ιδιαίτερα του πρωινού). Επιστρέψτε στην καθημερινή ρουτίνα των γευμάτων και υιοθετήστε ένα πιο υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο χωρίς τις παρασπονδίες των καλοκαιρινών διακοπών. Ακολουθώντας μια τέτοια διατροφή, το παιδί θα μπορέσει να αποδώσει καλύτερα στις απαιτήσεις του σχολείου.
  8. Αγοράστε μαζί με το παιδί σας το σχολικό εξοπλισμό έγκαιρα. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας θα μπει στη ρουτίνα της σχολικής ζωής ευχάριστα και θα νιώθει ότι συμμετέχει ενεργά παντού και όχι πως αποφασίζονται πράγματα για εκείνο χωρίς το ίδιο να γνωρίζει. Έχετε όμως κατά νου ότι ενίοτε οι εκπαιδευτικοί ζητούν συγκεκριμένο εξοπλισμό, οπότε καλό θα ήταν να κρατάτε τις αποδείξεις για πιθανές αλλαγές και να μην ξοδεύετε έτσι επιπλέον χρήματα.
  9. Προετοιμάστε το χώρο μελέτης του παιδιού καθώς έτσι προετοιμάζεται όχι μόνο πρακτικά, αλλά και ψυχολογικά για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς και την επιστροφή στο ωράριο. Μην ξεχνάτε ότι τα μικρά παιδιά χρειάζονται επίβλεψη ενώ τα μεγαλύτερα ηρεμία και προσωπικό χώρο.
  10. Τέλος, προσπαθήστε μαζί με το παιδί σας να λύσετε πρακτικά θέματα όπως δρομολόγια, μετακινήσεις και ωράρια. Κάτι τέτοιο θα αποφορτίσει και τους γονείς και τα παιδιά. Η συνεργασία φέρνει μόνο τα καλύτερα αποτελέσματα.

Και μην ξεχνάτε ότι εντέλει οι κανόνες που συνοδεύουν το ωράριο γίνονται αποδεκτοί γιατί τα παιδιά τους έχουν περισσότερο ανάγκη στη ζωή τους σε σχέση με τους ενήλικες.

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!!!!!

No Σχόλια yet.

Υποβολή απάντησης